zondag 10 januari 2016

de olifant als symbool

We hebben nieuwe sarongs binnen met typisch hindoestaanse olifant figuren. Deze sarongs komen niet voor niets uit Bali, het eiland waar het hindoeïsme nog steeds een stevige basis heeft. In het algemeen gesproken dient de olifant als symbool voor kracht, trouw, goede herinnering, geduld, verstandigheid en huwelijkstrouw*.
één van onze nieuwe sarongs met olifantenfiguren
Vooral in het hindoeïsme speelt de olifant een vooraanstaande rol: hij is er het symbool van de kracht van de heilige wijsheid, van verstandigheid, van koninklijke waardigheid en onoverwinnelijke macht; daarnaast van lang of eeuwig leven, onsterfelijkheid en de overwinning op de dood. Er zijn meerdere goden met olifanten verbonden: Ganesha, de god van de schrijfkunst en de wijsheid, wordt afgebeeld met een olifantenkop; Indra, de behoeder van het oosten, rijdt op een witte olifant, en de hele wereld wordt gedragen door olifanten.
In het Boeddhisme is de olifant heilig, omdat het een witte olifant was die de geboorte van de Boeddha aankondigde. Hij symboliseert ook de onthechting van de boddhisattva (= boeddhistische monnik die de verlichting heeft bereikt). De olifant symboliseert geduld, liefde en goedheid.
*Deze informatie is gebaseerd op www.heiligen.net

1 opmerking: