zaterdag 24 september 2016

Is batik ouderwets?


Bij batik dacht ik vroeger aan klassieke patronen op een wat bruinige, vergeelde stof. Beelden van lang geleden uit de literatuur; Max Havelaar van Multatuli of de filmversie daarvan. Maar niets is minder waar! Zonder veel 'onderzoek' te verrichten kom je het moderne batik vanzelf tegen. Bijvoorbeeld een jaar of 6 geleden, toen onze webwinkel Butik Batik nog niet bestond en we op de Tong Tong Fair (toen nog Pasar Malam) in Den Haag liepen.

Op die markt, in een klein hoekje zat een jonge man uit Indonesië, bezig met het tentoonstellen van batik schilderijtjes. Modern, abstract en kleurrijk. Maar bovenal van batik. Dat was een eyeopener! In ieder geval voor mij. Een aangename verrassing waarin ik opeens veel mogelijkheden zag. Wat nou als we dat soort batik aan een breder Nederlands publiek zouden laten zien? Er zijn namelijk vast meer mensen zoals ik, die bij batik aan het Nederlands Indië denken. Je zou kunnen zeggen dat het idee van onze webwinkel, bij het zien van deze kunstenaar en zijn batik, hier begonnen is.

Het huidige Indonesië is totaal anders. Met moderne kunstenaars en, zoals ik onlangs via Twitter gelezen heb, batikken door middel van nieuwe technieken. Zoals Batik Fractal, waarbij de technologie (computer) gebruikt wordt voor het tekenen van de patronen. Na het ontwerpen van de patronen, worden ze handmatig op de stof getekend en door middel van stempels of de batik pen, de Tjanting, gebatikt.
Zo combineer je de technologie van nu met het ambachtelijke batikken van vroeger en blijft deze vorm van kunst met de tijd meegaan.




In onze webwinkel vind je al veel items van modern batik. Waarbij de traditionele patronen los gelaten worden en de kunstenaar de 'vrije hand' heeft. 
Zoals Nuning Nurhayati. Zij maakt batik tassen, waarbij ze batikt op jute. Handgemaakte tassen met een stoere uitstraling!  Kom gerust eens langs....wij zijn altijd open! www.butik-batik.nl 


             
Foto links: Abstract batik - schilderij gekocht op de Pasar Malam.
Foto rechts: tas van Nuning Nurhayati, Jogjakarta






Geen opmerkingen:

Een reactie posten