zondag 14 februari 2016

Valentijn, Boeddha en de liefde

Op Valentijnsdag vieren wij de liefde tussen twee mensen. Wie was Valentijn? Een christelijke martelaar die in de 3e eeuw door de Romeinse keizer Claudius II ter dood werd veroordeeld omdat hij Claudius tot het christendom wilde bekeren, en twee eeuwen later door paus Gelasius I heilig werd verklaard. Het verhaal gaat dat Valentijn de eerste 'valentijnskaart' stuurde aan de blinde dochter van de cipier Asterius. Toen de dochter de kaart vasthield, kreeg ze haar zichtvermogen terug en kon ze het briefje lezen.

Lang voordat de christelijke Valentijn heilig werd verklaard leefde Boeddha. Hoe dacht hij over de liefde tussen twee mensen, gezien het centrale thema van onthechting van het individu? dat zou een tegenspraak kunnen zijn. Boeddha zelf leefde om die reden celibatair en raadde contact met vrouwen af. Er zijn echter stromingen binnen het Boeddhisme die de relatie tussen geliefden zien als een mogelijkheid om de zogenaamde 'vier sublieme gevoelens' te bereiken: onbaatzuchtigheid, medegevoel, medevreugde en gelijkmoedigheid. "Elke dag, elke maand en elk jaar zou voor de partners verbonden moeten zijn met groei die zowel hun liefde als hun omgeving sterker maakt". 

Zowel Valentijn als Boeddha erkenden de liefde als instrument om los te komen van het kwaad, elk vanuit hun eigen geloofsleer. Dit onderstreept de universele kracht van de liefde.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten