zondag 19 maart 2017

Verboden vruchten

Het thema van de boekenweek 2017 is 'verboden vruchten'. Iedereen heeft daar een beeld bij, maar zou dit begrip ook terugvoeren naar echte vruchten? We denken daarbij meteen aan de appel van Eva. Op de website van de Groningse bioloog Klaas Nanninga vond ik echter een interessant stukje betreffende de 'coco-de-mer', een gigantische vrucht van 15 tot 30 kilo. het is de grootste vrucht van de wereld. De bomen zijn zeer zeldzaam en worden honderden jaren oud.
Eeuwenlang is deze vrucht een raadsel geweest, omgeven door allerlei mythen. Deze 'zee-kokosnoot' werd zo genoemd door Franse zeelieden die de vruchten zagen drijven in de Indische oceaan. Ze spoelden soms aan op de kusten van de batik landen. Sommigen verbonden de vrucht aan de mythe van Garuda, de mythische vogel die zijn naam heeft gegeven aan de Indonesische vliegmaatschappij. Deze vogel zou nestelen in de boom die de coco-de-mer voortbracht.
Omdat de mannelijk vrucht op een enorme penis lijkt, en de vrouwelijke vrucht op zijn vrouwelijke tegenhanger, werden ook allerlei erotische mythen aan de vrucht opgehangen. In het strenge Victoriaanse tijdperk werd deze vrucht daarom al gauw een verboden vrucht. het is de moeite waard om hierover te lezen op de websitie van Klaas Nanninga. Daar kan haast geen boekenweekgeschenk tegenop!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten