vrijdag 3 maart 2017

Internationale vrouwendag langs de batik route


Is Internationale vrouwendag (8 maart) wel echt internationaal? Wat wordt er georganiseerd in India, Afrika en Indonesiƫ? Deze vraag kwam vorig jaar bij me op, wetende dat deze dag voortkomt uit het westerse feminisme, en pas erkend werd door de de VN in 1978. Ik kwam terecht op de site www.internationalwomensday.com, waar allerlei initiatieven en acties worden gedeeld. Dit gaat van getuigenissen door bekende personen, tot acties, evenementen en kunstuitingen, nu gewijd aan het thema van 2017: 'Be Bold for Change'. Boodschap: vrouwenemancipatie gaat te langzaam als we niet steviger inzetten. Yes we can.
Konden we vorig jaar nog geen activiteiten in Indonesia vinden, dit jaar zien we bijvoorbeeld op Bali de organisatie WISE zich inzetten. En in Jakarta wordt nu meegedaan aan de wereldwijde Global Mentoring Walk, De lijst wordt nog steeds gedomineerd door westerse landen, maar daarnaast zijn er zeker ook een paar Afrikaanse landen waar bij deze dag wordt stilgestaan. Conclusie: Vrouwendag is zeker internationaal, leeft nog steeds niet in elk land evenveel, maar dit verandert langzaam ten goede.
Tip: kijk vooral op de pagina met kunst van, voor en door vrouwen, gewijd aan vrouwendag. Bijgaande afbeelding is daar ook van afkomstig.  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten