vrijdag 17 februari 2017

Carnaval, Holi festival en Hippie cultuur
Vorig jaar schreven wij een blog over de verschillen en overeenkomsten tussen Carnaval en het Holi festival, waarmee in India de komst van de lente wordt gevierd, maar ook de overwinning van het goede over het kwade. Mensen werpen elkaar rijkelijk bont gekleurd poeder toe, zodat iedereen uiteindelijk dezelfde kleurrijke verschijning heeft en verschillen op basis van sociale status of religie verdwijnen in één vrolijk, kleurrijk spektakel. Iedereen is gelijk geworden.
Dit in tegenstelling tot ons carnavalsfeest, dat oorspronkelijk is bedoeld om sociale tegenstellingen om te draaien: de koopman wordt zwerver, de man wordt vrouw etcetera. De stad komt tijdelijk in handen van prins carnaval, de machtigen worden tijdelijk machteloos. Waar in het Holi festival verschillen verdwijnen, worden in het carnaval de verschillen juist bevestigd door ze om te draaien.
Het poeder dat gebruikt wordt staat bekend als Hippie Powder. Het wordt niet gemaakt in India, maar in Utah, USA (!). De naam is niet verrassend. Denk aan de Rolling Stones 'She's a rainbow' - "she comes in colours..". En de hippie cultuur is al jaren terug in de hippie chic mode. Een stroming waarin Butik Batik zich ook kan vinden.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten