zondag 23 april 2017

Koningsfeesten in de tropen

Vieren andere landen ook de verjaardag van hun staatshoofd? En hoe zit dat met de batik landen?
Nederland lijkt met Koningsdag meer regel dan uitzondering te zijn. Verjaardagen van staatshoofden lijken alleen officieel door het volk te worden gevierd als er een koningshuis is. Presidentslanden als Indonesie en India vallen dan al meteen af. In de VS is er nog wel Presidents Day, een vrije dag op de derde maandag van februari, gebaseerd op de geboortedag van George Washington.
In Azië zijn we aangewezen op Thailand en Maleisië. Op 5 december vierde Thailand de verjaardag van koning Rama IX. Met de recent nieuwe koning Rama X is nog niet bekend hoe dit verder zal gaan, maar hij is in elk geval jarig op 28 juli. In Maleisië wordt de verjaardag van de koning gevierd op de eerste zaterdag van juni.
Dit zijn geen leuke volksfeesten zoals in Nederland, maar vrije dagen waarop iedereen vooral veel reist om bij familie te zijn. In Thailand is er nog wel enige uitbundigheid. Huizen en straten worden met vlaggen en portretten versierd, en men gaat gekleed in het geel. Er vinden ook religieuze vieringen plaats, en evenementen als sportwedstrijden.

Dus geen Koningsfeesten in de batik landen? Jawel - de Nederlandse expats in den vreemde grijpen 27 april aan om hun eigen tropische Koningsfeest te organiseren. Niet op straat, maar in hotels.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten