zaterdag 13 mei 2017

De ideale moeder volgens moeders wereldwijd


Moederdag, is dat nu een feestdag dat uitgevonden is door de commercie, of een fenomeen dat diep in ons collectief bewustzijn is geworteld? Waarschijnlijk allebei. Er wordt altijd geld verdiend en uitgegeven aan zaken die mensen belangrijk vinden, en daar is helemaal niets mis mee.
Want moederschap moet altijd gevierd worden. Vooral goed moederschap. Dat werpt de vraag op of er wereldwijd consensus bestaat over wat 'goed moederschap' nu eigenlijk is. Het onderzoek “Is the ideal mother a sensitive mother?” van prof.dr. Judi Mesman (Universiteit Leiden) laat zien dat moeders het hierover aardig eens zijn in de onderzochte 26 culturele groepen. Moeders gaan massaal voor de 'sensitieve moeder':

"Een sensitieve moeder let op de behoeften en gemoedstoestand van het kind en past daar haar eigen gedrag op aan. Als een kind huilt zorgt een sensitieve moeder voor troost en als een kind tevreden zelf speelt, geeft een sensitieve moeder daar ruimte voor zonder het kind te onderbreken.
Video-observaties van moeders in verschillende landen laten wel zien dat de manier waarop moeders sensitief reageren op hun kinderen cultuurspecifiek kan zijn. Zo reageren moeders  in Westerse landen vaker met woorden op het gedrag van jonge kinderen door bijvoorbeeld de behoefte van het kind te benoemen. In andere landen reageren moeders vaker lichamelijk door bijvoorbeeld het kind zo te verplaatsen dat hij iets interessants beter kan zien."

Een mooi resultaat toch? 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten