zaterdag 17 juni 2017

Vermenging van culturen, zichtbaar in een paisley ketting..


Eigenaar zijn van een online winkel is leuk! 
Leuk en leerzaam en vol met 'ontmoetingen' met andere culturen en kunstuitingen.

Zoals nu, op zaterdagochtend waarin ik druk bezig ben met het in de winkel zetten van de nieuwe kettingen uit Kenia. 
Gemaakt door de mensen van KAZURi met kralen van keramiek, waarbij me één ketting in het bijzonder opvalt....de ketting 'Mixed Cultures'.


Kazuri Butik Batik



De pakkende eenvoud van het materiaal, de warme, op elkaar afgestemde kleuren maar vooral het paisley patroon wat als reliëfafdruk op deze kralen gestempeld is maakt deze ketting zo bijzonder.
Omdat ik het leuk en belangrijk vind om onze klanten zoveel mogelijk achtergrond informatie te geven over onze artikelen ben ik gaan googelen om meer te weten te komen over dit exotische patroon.


 


Paisley is de aanduiding voor een abstract textielmotief. De naam komt van de in Schotland gelegen stad Paisley. De stad was in de 19e eeuw een belangrijk centrum van de textielindustrie. Het motief is echter niet Schots. Het werd al gebruikt ten tijden van de Perzische Sassanidendynastie die het via het Mogolrijk naar India exporteerden. Daar kwamen Britse koloniale soldaten ermee in aanraking. Zijden sjaals en stoffen met dit motief namen ze weer mee terug naar hun moederland. Door het gebruik aan het hof van koningin Victoria werd het motief erg populair. Maar door de hoge kosten van de import bleef het gebruik voorbehouden aan de hogere klasse.

Nu, in 2017, is alles binnen handbereik. Culturen mengen en daarmee ook de kunstvormen. 
En juist dat maakt deze ketting zo bijzonder. Afrika en India in één sieraad verenigd!



Geen opmerkingen:

Een reactie posten