woensdag 4 oktober 2017

Werelddierendag & Franciscus van Assisi

Dierendag gaat ver terug. Naar mei 1929. Tijdens een congres in Wenen, waar verschillende verenigingen die voor de rechten van het dier opkwamen, bijeen waren. Daar werd besloten om één dag per jaar tot Werelddierendag uit te roepen om zo aandacht te vragen voor het welzijn van dieren.

SINT FRANCISCUS VAN ASSISI
De keus viel op 4 oktober omdat dit de gedenkdag is van Sint Franciscus van Assisi. Deze heilige stond bekend om zijn grote liefde en respect voor al het leven, vooral van de dieren. De manier waarop hij over dieren dacht kan je goed teruglezen in een citaat dat aan hem wordt toegeschreven:
‘Alle schepselen op aarde voelen als wij, streven naar geluk als wij. God wenst dat wij de dieren bijstaan wanneer ze hulp nodig hebben. Wij hebben een hogere opdracht ze van dienst te zijn wanneer ze ons nodig hebben. Mensen die enig schepsel Gods uitsluiten van hun compassie en medelijden, zullen op soortgelijke wijze handelen tegenover hun medemensen’.
En het gaat verder. Zo is er de legende dat Franciscus met dieren kon praten. Bijvoorbeeld het verhaal over een preek die hij hield voor een groep vogels. Zij vlogen niet weg toen Franciscus op ze af kwam lopen, sterker nog, ze luisterden aandachtig naar zijn preek.



WERELD-dierendag
Dierendag wordt in veel landen gevierd.  De eerste officiële dierendag in Nederland was op 4 oktober 1930. Amerika, Engeland, Duitsland, Oostenrijk en Australië vieren het ongeveer vanaf dezelfde periode.


Toch leuk om achter de herkomst van Werelddierendag te komen. Nooit geweten dat Franciscus van Assisi erachter zat ;-)
Zijn naam heb ik zeker wel eerder gehoord, als klein meisje bij mijn ouders in Utrecht. Komend uit een Katholiek gezin was het mijn moeder die zijn naam wel eens noemde. Bij welke gelegenheid weet ik echt niet meer. Misschien wel vanwege het feit dat ook zij erg van vogeltjes hield. Vooral dat ene mozambiquesijsje…Pietje heette ze.
En nu ga ik onze rood-witte kater Chucky maar even een lekker maaltje voorzetten!

Fijne dierendag..hartelijke groet, Mirjam


Geen opmerkingen:

Een reactie posten