zondag 17 mei 2015

Eerlijke mode

Wanneer is een product Fairtrade?


De vraag lijkt eenvoudig.
Als een bedrijf een Fairtrade logo voert, dan is het Fairtrade. Maar hoe zit dat met de producten waarvan de makers werken voor kleine organisaties die wél werken volgens het Fairtrade principe, maar te klein zijn om in de eerlijke wereld op te vallen?
Is elk product wat niet de certificering heeft van Fairtrade of soortgelijke organisaties, gemaakt dmv bijvoorbeeld kinderarbeid?
Dat is moeilijk te zeggen en ook niet echt in de winkel te controleren. 

Van de producten die wij in onze webwinkel verkopen weten we dat het eerlijke handel is. We weten dat, doordat we er zelf geweest zijn, of anders genoeg informatie hebben gekregen om daar zeker van te zijn.

En eerlijke handel vinden we belangrijk. Waarom zullen wij profiteren van een aankoop als dat betekent dat de maker er geen eerlijke prijs voor krijgt? Dat voelt niet goed, is niet goed en zeker niet eerlijk!



Graag wil ik jullie ook even wijzen op een artikel "Verdacht Voordelig" in de bijlage van de @Volkskrant (Vonk)  van zaterdag 16 mei.

Hierin wordt de moeizame tocht beschreven van het zoeken naar eerlijke kleding. Een duidelijke uitkomst is er niet. Wat kan je dan wel?

Het enige wat we denk ik kunnen doen is bewust worden van dat wat je koopt. Ook qua duurzaamheid. Probeer jezelf als je iets koopt de vraag te stellen of het aannemelijk is dat dit op een eerlijke manier geproduceerd is. Vaak zie je aan de prijs al dat dit niet altijd het geval kan zijn!

Puur het bewust zijn van wat wij doen, van onze manier van leven, kan volgens mij al helpen. 
Dus laten we vanaf vandaag allemaal, waar mogelijk (h)eerlijk gaan shoppen!

Groeten en tot de volgende blog!

Mirjam van Gelder

Geen opmerkingen:

Een reactie posten