vrijdag 29 mei 2015

Inkopen op Java (1)

Veel producten kopen wij zelf in op Java. Op bezoek bij onze nicht Nuning, die o.a. onze batik tassen produceert, in Yogyakarta ben je in het centrum van Javaanse kunstnijverheid. De creativiteit is groot, en dat zie als je met Nuning een dagje meerijdt.. Zo komen we terecht in een desa in Sendangsari, ten zuiden van Yogya, waar de bevolking gespecialiseerd is in batik houtbewerking. Het hout wordt dus hetzelfde behandeld als batik stof, met prachtige resultaten. Er zijn zelfs hele meubels te koop die gebatikt zijn.

















Solo
sjaalMet de trein is het vanuit Yogya niet ver naar Solo, één van de centra van batik. Een grote trade mart is geheel gewijd aan batik stoffen en producten, je weet niet wat je ziet! Hier zijn ook kleine boetiekjes gevestigd die prachtige kunstnijverheid verkopen uit de directe omgeving. We kopen bij één van deze boetiekjes de vijf  unieke handbeschilderde sjaals van geweven katoen. Verder ook fraaie batik sarongs en sjaals. De verscheidenheid is oneindig, en dat komt ons goed uit in onze ambitie om een brede keuze te kunnen bieden. 


Pekalongan
Na een bezoek aan Semarang in het noorden van Midden-Java gaan we twee dagen op werkbezoek in dé batik hoofdstad van Java, Pekalongan, eveneens aan de noordkust van Java. Zoals elke stad heeft Pekalongan zijn eigen traditie in de vormen en ontwerpen van batik. Met name bloemmotieven zijn hier kenmerkend. De batik stoffen die wij hier tegenkomen  zijn  ook van een mooie, zwaardere kwaliteit. We krijgen van een fabrikant samples mee. (wordt vervolgd)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten